Het centraal eindexamen natuurkunde (HAVO én VWO) zal vanaf 2025 andere stof behandelen. De eerste bijpassende samenvattingsvideo hierover is gemaakt. Er is ook een interactieve concept map , mét links naar leerdoelfilmpjes van LeerLevels.
De armoedeparadox
Armoede
daar praat je niet over,
dat onderga je
Paolo Sorrentino, La Grande Bellezza
Te veel beleidsmakers die zich bezighouden met armoede missen ervaringsdeskundigheid.
Armoede blijft voor hen daardoor een abstract begrip.
Dat bemoeilijkt de effectieve bestrijding van armoede en kansenongelijkheid.
Waardoor ook in de toekomst te veel beleidsmakers die zich bezighouden met armoede geen ervaringsdeskundigen zullen zijn…

researchEd NL 2022
Hoe kan een docent, die met beide benen in het klaslokaal staat, zijn of haar onderwijs versterken met inzichten uit de (onderwijs)wetenschap. Hierover mocht ik een sessie houden tijdens het researchED NL congres 2022 in Nijkerk. Ik had een volle zaal en mijn toehoorders reageerden erg positief en betrokken op …
TIMSS ook in Didactief
Voor de website van Didactief heb ik mijn artikel over TIMSS een update gegeven. Maar de strekking blijft hetzelfde. De TIMSS taxonomie kan effectief ingezet worden in het huidige bèta-onderwijs.
Artikel over TIMSS in de NVOX
Wat kan de meerwaarde zijn van de TIMSS taxonomie in het natuurkundeonderwijs? In de NVOX van april 2022 ga ik op deze vraag in. Dit artikel is eerder, in in iets andere vorm, al eens gepubliceerd op de website van vernieuwenderwijs, in een serie over taxonomieën. Je kunt het natuurlijk …
Langer, in plaats van beter?
Ik blijf het moeilijk vinden, in gesprekken over ons middelbaar onderwijs. Hoe benoem je het verschil tussen VMBO, HAVO en VWO. Is het laatste niveau ‘hoger’ dan de andere twee? ‘Hoger’ is daarbij meestal, bewust of onbewust, direct gekoppeld aan ‘beter’. Leerlingen stromen immers altijd ‘op’ wanneer ze na de …
Artikel Flexibel Examineren in de NVOX
In het kader van flexibel examineren hebben Bernadette Kruijver, Remco Poulus en ik vanuit Stichting Cito een onderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek hebben we gekeken wat het vraagt aan een leerling om het vak natuurkunde versneld en op een hoger niveau af te sluiten.
researchED 2022
Op 18 juni aanstaande mag ik mijn interactieve advance organizer presenteren op researchED Nederland 2022. Hieronder mijn promopraatje.
Artikel ‘Flexibel examineren’ in het NTvN
Samen met collega’s Bernadette Kruijver en Remco Poulus heb ik onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en de onmogelijkheden van het afsluiten van het vak natuurkunde op een hoger niveau. In het NTvN blad van december 2021 werden hiervan de eerste resultaten besproken.
IAO kracht en beweging
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Empathy

At the checkout, a friendly monk took my souvenir. ‘Would you like me to bless your gift?’, he asked me in a soft voice. He made a Sign of the Cross and went into a silent and intense prayer. After a moment he opened his eyes again, handed over the little paper bag and wished me a pleasant day. By just showing some sincere attention, he had succeeded in making a simple transaction into a heart-warming and lasting experience.
I strongly believe that the same principle goes for education. Regardless of the quality of the used methods, work forms and learning strategies… At the end of the day it is the genuine, personal care and understanding towards your students that makes the difference.
Good practice 1: Gepersonaliseerd leren in de praktijk
Keuzevrijheid laat de motivatie groeien. Dit geldt voor volwassenen, maar ook zeker voor leerlingen. Daarnaast zijn ‘gedifferentieerd leren’ en ‘gepersonaliseerd leren’ uitgangspunten die enorm zijn gaan leven in ons hedendaagse onderwijs. In dit artikel beschrijf ik een methode waarmee ik mijn leerlingen een keuze aanbied. De mogelijkheid om zelf een …
Good practice 2: Hoe haal je het meeste uit je toetsen?
In dit artikel presenteer ik een toetsanalyse programma, in de vorm van een spreadsheet, die ik gebruik om mijn onderwijs naar een hoger niveau te tillen. Met de spreadsheet kan ik vanuit de resultaten van de test nagaan of de toets valide is geweest, en van een voldoende hoog …
Good Practice 3: Hoe kun je zelfreflectie bij leerlingen stimuleren?
Enige tijd geleden ben ik overgegaan op een nieuwe aanpak in mijn klassen. Uitgangspunt was dat ik mijn leerlingen de mogelijkheid wilde bieden om zelf hun leerroute vorm te geven. In dit artikel is hier meer over te lezen. “Mistakes should be examined, learned from, and discarded; not dwelled upon and …
Good Practice 4: Samenwerkend leren met het Pi-project
Het Pi-project kent drie doelstellingen. De leerlingen: ontwikkelen diepgaand inzicht in het werken met meetonzekerheid bij het uitvoeren en uitwerken van experimenten ontwerpen zelf een experiment (verplicht onderdeel syllabus centraal examen natuurkunde) doen ervaring op met samenwerkend leren Theoretische achtergrond “Samenwerkend leren kan gedefinieerd worden als een onderwijsleersituatie waarbij leerlingen …
Good Practice 5: drie tips om digitale stress bij leerlingen te verminderen
Schoolgaande kinderen leven nu in een andere wereld dan 10 of 20 jaar geleden. Er worden andere eisen gesteld, waardoor velen zich bewust zijn van een grote werkdruk. Deze situatie wordt mooi beschreven door een ouder in dit artikel. De sociale media bepalen voor een groot deel het welbevinden van het …
Good Practice 1: Personalized learning in the classroom
Freedom of choice is paramount and a big motivator, in all stages of life. For adults, and for students. Differentiated and personalized learning are hot topics within the present-day educational world. In this article a six-staged approach is presented which enables the teacher to offer his or her students the …
Good Practice 2: How to maximise the data from a test
In this article, I am introducing an item analysis software tool that I use, as a teacher, to enrich my education. And it is totally free for you to use!It consists of a spreadsheet that provides a quality check of the test that I used. Most importantly I am …
Good Practice 6: De doorlopende leerlijn ‘algemene vaardigheden natuurkunde’
Onderdeel van het examenprogramma van natuurkunde, voor HAVO en VWO, is domein A, ‘Vaardigheden’. Alhoewel veel van de genoemde vaardigheden betrekking hebben op het uitvoeren en uitwerken van experimenten worden leerlingen ook tijdens examens flink op deze vaardigheden getoetst. Om de leerlingen te laten groeien naar het benodigde examenniveau is …
Good Practice 7: De interactieve advance organizer
The most important single factor influencing learning is what the learner already knows. Ascertain this and teach him accordingly, David Ausubel Nieuwe stukjes informatie inpassen in het raster of het web van informatie dat je al bezit. Dit is een veel gebruikt model om het proces van ‘leren’ te visualiseren. …